Direktlänk till inlägg 11 november 2010

Gentle and easy to handle

Av Alpackaprinsarnas blogg - 11 november 2010 06:58

Visst är alpackor lätthanterliga! De är följsamma och icke-aggressiva, även om man tränger dem rätt hårt så verkar deras försvar vara att lägga sig ned och i värsta fall att spotta eller om man står alldeles bakom dem, sparka. Vill man flytta dem så driver man dem bara försiktigt framför sig, mycket lättare än att flytta många andra djurslag, som man måste "fånga" och leda.

Och visst kan man sätta på dem grimma, leda och gosa med dem, speciellt när man lärt känna dem och de förstått att man inte vill dem illa.  Men deras NATURLIGA sätt är att undvika närkontakt om de kan. Dock är de mycket nyfikna och vill gärna vara i närheten och SE vad som händer.  Så här gosiga kan de vara:

  

                  Junia Mannheimer med sin älskade Wakatay 

 

  

Med rätt handlag och mjukhet kan man hantera även skygga alpackor, här Julia Taylor-Browne med ett ungt sto som inte tränats mycket

 

  

My tar numera godis av alla besökare som uppträder lugnt och rätt, här Kicki, som fotade vår klickerträning häromdagen

 

Men - det är inte SJÄLVKLART att man närma sig en alpacka, speciellt inte om man är högljudd, flaxig eller hotfull. Det krävs en mycket ödmjuk inställning, och därför känns det som en otrolig ynnest att FÅ röra vid dem. Och jag skulle aldrig drömma om att låta barn RIDA PÅ DEM. Men därborta över Atlanten gör man ju allt möjligt konstigt. Inte alltid så eftersträvansvärt. 




 
 
Emily

Emily

11 november 2010 08:57

Man kan ju jämföra med en vildhäst som levt i vilt tillstånd hela sitt liv, utan föräldrar som är domesticerade. En sån häst vill INTE vara nära dig, den gör allt för att fly undan från dig, den vill INTE bli klappad, den vill INTE ha grimma på sig.
Detsamma med vilda hundar, vargar osv. De söker inte kontakt automatiskt, deras instinkt är att fly.
Hästar och hundar har ju avlats i många år men blir de inte socialiserade är de ju inte per automatik tama, hanteras de inte blir de skygga och rädda för människan. Vi har inte avlat bort deras instinkt. Men får de vänja sig under lugna former kan de BLI det, men det är inte deras eget val. Kunde de fly utan staket skulle de inte självmant komma fram och gosa.

Detta tror jag gäller alla djur, i högre eller mildare grad och vi måste göra oss förtjänta av deras tillit och vänskap.
Gandalf var relativt ohanterad när jag köpte honom, det gick inte att ta av och på en grimma, röra öronen, röra sig hastigt i hans närhet, leda, borsta, lyfta hovar. Han darrade som ett asplöv över ikeakassar, hade han fått välja hade han dragit iväg dit pepparn växer och inte valt att stanna hos mig. Han hade spenderat sina första 8 månader på en liten gård i bergen i Norge, han hade aldrig träffat ngn utomstånde, aldrig varit ifrån gården, aldrig träffat en hovslagare.
Däremot hade ett temperament som gav honom nyfikenhet att undersöka vad jag var för en, speciellt med hjälp av sin stora idol Julle som ju verkade gilla mig.

Jag babblar, men jag menar bara att man inte skall ta ngt för givet, många som köper häst och hund köper en redan "tam" sådan och missar ofta socialiseringsgrunderna. De jobbar också med social träning, men på en annan nivå. När man väl fått med sig ett djur finns det bara fysiska och mentala begränsingar för vad man kan åstadkomma tillsammans; låt fantasin flöda!

http://gandalf268.se

Alpackaprinsarnas blogg

11 november 2010 09:41

Jag tycker att Du har så rätt, och tänk hur långt Du och Gandalf kommit IDAG!

Fantasin sätter inga gränser, det är bara människan själv som har dem i sitt huvud... (gränserna alltså!)

 
Gustavsborg PRE/Ann-Britt

Gustavsborg PRE/Ann-Britt

11 november 2010 09:00

Man blir ju alldeles varm om hjärtat av dessa bilder.

http://www.gustavsborgpre.bloggplatsen.se

Alpackaprinsarnas blogg

11 november 2010 09:38

Visst blir man!

 
kicki

kicki

11 november 2010 11:50

*GILLA*

http://kaa.bloggplatsen.se

Alpackaprinsarnas blogg

11 november 2010 14:32

Me too

 
Sandra

Sandra

11 november 2010 15:54

Vilken underbar bild på Junia och Wakatay. Gillade även namnen på båda! Vad betyder dina prinsars namn?

http://www.finpixia.se

Alpackaprinsarnas blogg

11 november 2010 19:25

My heter egentligen Milky Way, ja det är ju Vintergatan som Du förstås vet. Tamya betyder Solregn och kommer sig av att han föddes just under ett sånt, Qatay betyder Svärson och ja, vet faktiskt inte varför han heter just det? Jag gillar också namnet Junia, det är så ovanligt, har aldrig hört det förut, och lilla Junia är också en underbart rar tjej! Liksom hennes riddare, brune Wakatay... ja, han är ju inte tjej förstås, utan en valack!

 
Ann

Ann

11 november 2010 21:25

Så härliga bilder!
Och jag håller med, man ska inte ta något djurs vänskap för givet, man måste förtjäna det också... (om du förstår hur jag menar...) så jag förstår att du är lycklig!

http://annrosdahl.bloggplatsen.se

Alpackaprinsarnas blogg

12 november 2010 07:35

Jag förstår precis!!!!!! Jag har också alltid BETT mina hästar om deras medverkan, inte BEFALLIT dem. Litet av samma tänk. Och alpackor kan man nog inte BEFALLA, då går de och vill aldrig komma igen till Dig!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Alpackaprinsarnas blogg - 6 januari 2012 09:10

Det började kännas väldigt inaktuellt att kalla sig "ponnyflickornas blogg", så nu har vi bytt adress till http://Alpackaprinsarnasblogg.bloggplatsen.se   Nytt år och nya tag, välkomna till nya bloggadressen! ...

Av Alpackaprinsarnas blogg - 4 januari 2012 17:41

I stormen Elin ramlade en björk ner över vår elledning. Turligt nog blev vi inte utan ström, men ledningen hängde nära marken och elstolpen lutade betänkligt, staget hade dragits upp ur marken.       Jag felanmälde på em och nästa morgon sto...

Av Alpackaprinsarnas blogg - 2 januari 2012 15:48


När helgångesten släppt är det lättare att andas, inte minst med de ljusare tiderna i sikte... Theo önskar My Gott Nytt!    ...

Av Alpackaprinsarnas blogg - 1 januari 2012 12:29

Det blev inget gott slut igår. Några galningar i närheten smällde av ett hundratals bomber före och efter midnatt... Det var en klar och kall natt och därför hördes alla ljud otroligt väl. Jag vakade stundtals nere hos alpackaprinsarna, men som tur v...

Av Alpackaprinsarnas blogg - 31 december 2011 16:18

Så mycket snurrar runt i huvudet på mig, nuförtiden när allt egentligen har lugnat ner sig så till den grad. Kanske är det just då man får tiden att tänka?  När det gamla året lider mot sitt slut kan man ju alltid hoppas på det nya, även om Mayafol...

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15
16
17 18 19 20 21
22 23 24 25
26
27 28
29
30
<<< November 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards