Direktlänk till inlägg 10 november 2010

BERÖRINGSÅNGEST

Av Alpackaprinsarnas blogg - 10 november 2010 06:48

Fick en fråga av Kim, huruvida alpackorna ägnade sig åt att klia varandra osv?


Nix, alpackor gillar INTE närkontakt, det må gälla människor eller flockmedlemmar. Enda närkontakten, mig veterligt, som alpackor har under sitt liv är mellan modern och fölet (stoet och crian heter det) och förstås när hingsten betäcker stoet, DÅ är det ju svårt att undvika viss kontakt.. *fniss*


OM en annan alpacka i flocken kommer alltför nära så är det ett tecken på respektlöshet, eller, det kan vara en som är högre i rang och som vill dominera (tillrättavisa) en annan alpacka.

  

Här är det Qatay som "invaderar Mys privata zon" och My är verkligt störd över det. Framhärdar Qatay så kan det här mycket väl leda till ömsesidigt spottande (första stridsnivån)


Just DÄRFÖR är det så himlastormande vansinnigt gudomligt att få beröra sin alpacka när den är HELT FRI och kan gå därifrån om den vill...  svårt att förstå för häst- och hundmänniskor som väl sällan upplever en sådan skygghet hos sina djur. Jag tyckte att det var helkonstigt i början. Men vilken träning i lugn och tålamod man får som alpackaägare!

 
 
Stina

Stina

10 november 2010 07:23

Är alla kameldjur likadana vad gäller det här med beröring och privata zoner ?

http://billiejean.bloggplatsen.se

Alpackaprinsarnas blogg

10 november 2010 08:40

Har faktiskt ingen aning.. men jag antar att det inte är så, man RIDER ju på kameler och använder lamor som packdjur..?

 
Ann-Louise

Ann-Louise

10 november 2010 10:41

Härligt :-)! Fina bilder, kloka tankar.
Jag bara myyyyyser!

http://hastochhund.bloggagratis.se

 
Emily

Emily

10 november 2010 13:19

Jag undrar om det verkligen är så, kanske har det av "misstag" blivit så att de alpackor som har bäst ull oxå är de som är minst sociala? Därmed har det gjorts ett urval som inte hade skett i naturen? Eller ngt annat urval som är hopkopplat med det`?
För det är ju trots allt flockdjur som HATAR att vara ifrån varandra, känns motsägelsefullt att avsky kontakt. Här verkar ju folk göra en hel del med dem tex..? http://www.alpacainfo.com/

http://gandalf268.se

Alpackaprinsarnas blogg

10 november 2010 16:04

Jag tror att Du kan ha helt rätt i det där med urvalet efter ull och inte efter sociala färdigheter! ? Vad säger Du, Sarah?

Men att de är "easy to handle" behöver nog inte betyda att de är automatiskt TAMA, de går ju lätt att driva och relativt lätt att sätta på grimma och lära leda, det är bara det att jag vill att de ska göra det FRIVILLIGT liksom... ja Du förstår! Men jag tror också att det är för att de är relativt nya djur för Sverige och att man inte har så lång erfarenhet av dem som t ex i Amerikat.

Men jag tror att det överallt är så att alpackor inte gillar att bli berörda av varandra, hur tama de än är? Sarah? Och att de kan lära sig att STÅ UT MED OSS....Jag har sett en del videor från Amerika där man visserligen HANTERAR dem, men de hummar och visar tydligt hur oroliga de är, innerst inne. Men de har ju inte mycket att sätta emot när vi greppar dem..

 
Emily

Emily

10 november 2010 13:42

Hittade lite fler sidor,

http://www.alpacainfo.ca/photo_gallery.htm
http://walnutcreekalpacas.com/gallery/index.php/Alpaca-Crias/Cria-kisses
http://www.alpacamine.com/images/bnstets.jpg
http://www.alpacamine.com/images/Nelsonsand%20GG.jpg
http://www.rivermistfarm.net/alpacas.htm
Här står det bland annat : "They are gentle and easy to handle"

Kanske är det så att det i Sverige finns för lite kunskap om dem? Utomlands verkar det inte alls så att de inte hanteras?

Här har de tom täcken http://cadillactack.com/shopping/images/ceria_alpaca2.jpg

Det här var en bra sida, här skriver de om att små barn kan rida på dem tex
http://indianaalpaca.info/?page_id=189


Jag tycker det känns som om de används mkt mer utomlands till allehanda aktiviteter men att det inte varit tradition i sverige. På de flesta ställen står det att de är lätta att ha att göra med, vänja att gå i grimma och mysa med.
Så jag ser fram emot att se dina pojkar inkörda nu ;)

http://gandalf268.se

Alpackaprinsarnas blogg

10 november 2010 16:08

Jo men här har man också täcken på de små criorna om de föds när det är kyligt och dåligt väder... Och som sagt, att leda dem det gör man ganska allmänt även här, på utställningar t ex hanteras de ju en hel del. Rida på dem? Ja, man rider ju på strutsar... men hur kul tycker strutsarna att DET är????

Men att köra dem i trojka, peace of cake!!! Ha ha

 
Stina

Stina

10 november 2010 14:46

Ja, det har du ju rätt i förståss =)

http://billiejean.bloggplatsen.se

 
Emily

Emily

10 november 2010 16:14

Fast ska man hårddra det så hur kul tycker hästar det är att bli inridna och inkörda? Även om de nu har ett mer socialt liv med kontakt/beröring.
Det blir nog vad man gör det till, det finns många som tvingar/tränar sina djur till mkt, frågan är vad djuren skulle vilja om de fick välja?

http://gandalf268.se

Alpackaprinsarnas blogg

11 november 2010 06:10

Nää, precis vad jag hävdat i många år nu, de skulle självklart välja att springa fritt på vidderna och leka med sina flockmedlemmar!!!

 
Ingen bild

Kristina V

10 november 2010 18:50

Hmmm...det där med närkontakt. Funderar på om jag också varit Alpacka i "tidigare liv", gillar inte heller att folk hoppar på mig i tid och otid och ger kramar.

Alpackaprinsarnas blogg

11 november 2010 06:08

Me too! Ibland kan jag tycka att detta eviga kramande gått till överdrift, jag vill nog bara krama de människor som jag känner och verkligen gillar väldigt mycket!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Alpackaprinsarnas blogg - 6 januari 2012 09:10

Det började kännas väldigt inaktuellt att kalla sig "ponnyflickornas blogg", så nu har vi bytt adress till http://Alpackaprinsarnasblogg.bloggplatsen.se   Nytt år och nya tag, välkomna till nya bloggadressen! ...

Av Alpackaprinsarnas blogg - 4 januari 2012 17:41

I stormen Elin ramlade en björk ner över vår elledning. Turligt nog blev vi inte utan ström, men ledningen hängde nära marken och elstolpen lutade betänkligt, staget hade dragits upp ur marken.       Jag felanmälde på em och nästa morgon sto...

Av Alpackaprinsarnas blogg - 2 januari 2012 15:48


När helgångesten släppt är det lättare att andas, inte minst med de ljusare tiderna i sikte... Theo önskar My Gott Nytt!    ...

Av Alpackaprinsarnas blogg - 1 januari 2012 12:29

Det blev inget gott slut igår. Några galningar i närheten smällde av ett hundratals bomber före och efter midnatt... Det var en klar och kall natt och därför hördes alla ljud otroligt väl. Jag vakade stundtals nere hos alpackaprinsarna, men som tur v...

Av Alpackaprinsarnas blogg - 31 december 2011 16:18

Så mycket snurrar runt i huvudet på mig, nuförtiden när allt egentligen har lugnat ner sig så till den grad. Kanske är det just då man får tiden att tänka?  När det gamla året lider mot sitt slut kan man ju alltid hoppas på det nya, även om Mayafol...

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15
16
17 18 19 20 21
22 23 24 25
26
27 28
29
30
<<< November 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards