Direktlänk till inlägg 24 mars 2009

WOW!

Av Alpackaprinsarnas blogg - 24 mars 2009 08:01

Vad många intressanta kommentarer och funderingar kring det här med dominans och rangordning!

*måste fundera*

-men det är förstås självklart att det inte råder "naturliga" färhållanden i ett hägn. Kanske är många etologiska studier helt missvisande?

Att göra studier på helt tama egentligen vilda djur blir ju inte heller rätt?


När det gäller NH-träning kan jag givetvis inte uttala mig om "alla". Bara om de jag har sett, i verkligheten och på video. MITT intryck är att de (nu generaliserar jag IGEN) strävar efter att få hästen helt passiv, att den inte får röra sig ur fläcken osv och de hästar jag sett i VERKLIGHETEN har i mitt tycke haft helt död blick, vilket gjort mig oerhört sorgsen.

 Så vill jag inte dominera en häst (ja, det här tycker jag verkligen är ren dominans) utan jag vill behålla livsglädjen och litet av det busiga och vilda. Men givetvis finns det många filosofier under samma hatt; NH, och jag är inte så kaxig att jag egentligen borde generalisera alls. (Back up, back up, skriker min inre röst...)


Vi människor har absolut, som Du menar Ann-Louise,ofta  ett otroligt behov av att "ta plats" och domdera och bestämma, både över människor och djur. Ja, inte gäller det alla människor.  En del är superglada över att få stå i bakgrunden och titta på medan andra hävdar sitt revir.


Tänker efter om hunden och tåget, och kom på att jag nog inte skulle skrika NEJ heller, om det gällde min hund. Jag har kommandot "stanna" för den situationen.


Strävar inte heller efter att dominera mina hästar. Jag är så lycklig för att de vill komma till mig alldeles frivilligt, och vara med på mina lekar.


Den enda jag väl egentligen dominerar, är min stackars man. Han får inte ens bestämma vilken kanal vi ska se på teveburken!


Hmmm, vem bestämmer, humlan eller blomman??? 

 
 
Ann-Louise

Ann-Louise

24 mars 2009 08:21

Ha ha ha jag säger väl det. alltid ska vi bestämma över någon och eftersom vi värnar om djuren så får det bli "gubben". Ha ha.

Samma här. Fast det roliga är att om det verkligen gäller något viktigt för "Gubben". Så är han så j-la envis så han får som han vill. Segt och sävligt envis.....och jag tröttnar...
Vem är dominant? Asgarv :-D!!!!!

http://hastochhund.bloggagratis.se

 
Ann-Louise

Ann-Louise

24 mars 2009 08:22

Underbar bild!!!!

http://hastochhund.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Johanna

24 mars 2009 08:51

Oj! Vi har verkligen inte alls samma erfarenheter vad gäller NH!! Jag tycker inte alls att det är "döda" hästar, utan snarare lugna och avslappnade hästar. Dom litar på dig och behöver inte själva ha "koll" på omgivningarna och allt som händer runt omkring. Det är ju DU som har tagit den rollen och därför kan jag som häst slappna av och lita på dig. (som i en "vanlig" hästflock också) Så uppfattar jag det i alla fall! ;-)

 
Ingen bild

Lin

24 mars 2009 09:35

Blanda er i skrev AL, men jag vet inte om jag egentligen vill.
Har man åsikter som inte stämmer med övriga "klickervärlden" ( den som jag tydligen inte befinner mig i;) så blir man genast en ARG och OTREVLIG person. Man blir nästan HATAD och det känns verkligen otrevligt och ledsamt.
Säkert är det så att det förekommer någon slags hackordning bland några slags djurarter.
Hästar, vargar och hundar), vad spelar det egentligen för roll hur de är sinsemellan DÅ VI ÄNDÅ ÄR EN ANNAN ART.
Vi kan väl använda vår intelligens i samvaron med dem istället?
Tror enda gången jag skulle kunna bli arg är om det gör VÄLDIGT ONT eller om jag blir VÄLDIGT RÄDD.

 
Gitte

Gitte

24 mars 2009 10:12

Vill bara poängtera det där med NH. På senaste träningspasset var det en unghäst som NH-tränades i ridhuset när vi kom. Vi knackade försynt på och sa kan vi komma in? Jo, det går nog bra sa ägaren fast det är min 2-åring (nästan 3) som för första gången ska få en ryttare på ryggn. Jaaa sa NH tränaren, kom in kom in - bara bra med lite social träning vi har jobbat för ostört hitintills!

Vi - 2 islänningar - såna som normalt sett brukar få "vanliga" hästar i sken när vi sätter igång i tölt. En gångart som vanliga hästar inte förstår vad det är. Det låter väl som varningsstamp eller något.

Det var som att se Monty Roberts in action. Mannen - måste få reda på hans namn - longerade med grimma och långt rep. Gjorde join up och fick hästen att flytta sig etc.

Det var fjärde gången han jobbade med denna helt ohanterade häst. Plötsligt i ett töltvarv får jag se att han sitter på hästen som helt lugnt och avslappnat är med på allt denne man gör. Allt handlar om tajming poängterar denna tränare. Det gäller att kunna läsa sin häst.

Efter detta kliade han hästen på halsen med sina fötter, låg bakåtlutad över ryggen på honom. Hängde över hästens rygg. Gled av. Hoppade upp igen lite senare. Allt med en helt lugn unghäst som helt litade på att denne man var hans naturliga ledare.

Inget tvång där, tydlighet, belöning och tajming.
Lektionen avslutades med att killen la på hästen en sadel som om det var det naturligaste i världen. Vilket det var för hästen.

Mer sånt!

http://nissebus.bloggagratis.se

 
Ingen bild

ylle

24 mars 2009 13:56

Vilken härlig upplevelse, Gitte!!!

 
Maria Y

Maria Y

24 mars 2009 13:57

I mitt djurbestånd ser jag tydligt hur den äldre hunder i många fall bestämmer över den yngre, hur alla yngre katter går ur vägen för gammelkattan och hur min häst helt klart kommer längst ned i hierarkin i sin stogrupp, i alla fall vid mat och insläpp.
Men det betyder inte att jag tycker att det är nödvändigt för mig att inta någon särskild position i förhållande till mina djur. Jag är bara intresserad av att de mår bra och att de tillsammans med mig utför de beteenden jag vill att de ska utföra. Om hunden kommer direkt när jag ropar, struntar jag faktiskt i om den gör det för att den tror att jag är chefen eller godisautomaten.
Men jag noterar att den ser mycket gladare ut än vad jag gör när min chef ropar på mig....

http://cowgirlup.bloggagratis.se

 
Ingen bild

ylle

24 mars 2009 16:37

Jag uppskattar alla inlägg!

 
Mita

Mita

25 mars 2009 14:16

Oh vilken fångande bild, känner nästan solen gassande i ansiktet och doften av sommaren....

http://rocotopeppers.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Alpackaprinsarnas blogg - 6 januari 2012 09:10

Det började kännas väldigt inaktuellt att kalla sig "ponnyflickornas blogg", så nu har vi bytt adress till http://Alpackaprinsarnasblogg.bloggplatsen.se   Nytt år och nya tag, välkomna till nya bloggadressen! ...

Av Alpackaprinsarnas blogg - 4 januari 2012 17:41

I stormen Elin ramlade en björk ner över vår elledning. Turligt nog blev vi inte utan ström, men ledningen hängde nära marken och elstolpen lutade betänkligt, staget hade dragits upp ur marken.       Jag felanmälde på em och nästa morgon sto...

Av Alpackaprinsarnas blogg - 2 januari 2012 15:48


När helgångesten släppt är det lättare att andas, inte minst med de ljusare tiderna i sikte... Theo önskar My Gott Nytt!    ...

Av Alpackaprinsarnas blogg - 1 januari 2012 12:29

Det blev inget gott slut igår. Några galningar i närheten smällde av ett hundratals bomber före och efter midnatt... Det var en klar och kall natt och därför hördes alla ljud otroligt väl. Jag vakade stundtals nere hos alpackaprinsarna, men som tur v...

Av Alpackaprinsarnas blogg - 31 december 2011 16:18

Så mycket snurrar runt i huvudet på mig, nuförtiden när allt egentligen har lugnat ner sig så till den grad. Kanske är det just då man får tiden att tänka?  När det gamla året lider mot sitt slut kan man ju alltid hoppas på det nya, även om Mayafol...

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7
8
9 10
11
12 13
14
15
16 17 18 19 20 21
22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Mars 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards