Alla inlägg den 9 mars 2009

Av Alpackaprinsarnas blogg - 9 mars 2009 09:07

Att rida är bland det bästa man kan uppleva här i livet. Speciellt när det råder en fullständig harmoni mellan ryttare och häst. INGENTING går upp emot det!  Jag menar bara att hästar inte LIDER av att inte bli ridna. Vilket inte innebär att de inte uppskattar motsatsen, hajarú...?


Här en bild av mig på islänningen Sveipur, för några år sedan  ...

Av Alpackaprinsarnas blogg - 9 mars 2009 08:23

Ett samtal mellan intervjuare (nedan förkortat Int) och Ylle:


Int: Vad är det där en mysko titel på ett inlägg?

Ylle: Jag har fått flera kommentarer av Lollipop(vem nu det är?) under mitt inlägg den 2 mars som heter "Vhiskur säger". Jag kände att det vore bra att inte minst för mig själv bena ut mina tankar. Lollipop skriver "Ingen häst mår bra av att bara vila, de behöver träning precis som vi. Blir ledsen när jag ser en sån vacker men omusklad häst". Hon menar då Vhiskur.


Int: Nå, vad tycker Du då? Svara på frågan!

Ylle: Då blir svaret ett tveklöst NEJ! Jag anser inte att hästar lider om vi inte rider på dem. Det är så många andra faktorer i deras liv som spelar in för deras välbefinnande. Däremot anser jag att det finns åtskilliga hästar som lider JUST för att de rids!


Int: Vad menar Du?

Ylle: Titta bara på alla hästar som rids hårt och fel av sina okänsliga ryttare. Det piskas och sporras och slits i hästmunnarna med skarpa bett. Jag skulle vilja påstå att det finns ett oerhört lidande bland hästar som rids.


Int: Ja, men Lollipop menar nog att man ska rida hästen med förnuft för att bygga upp dem och göra dem starka och friska?

Ylle: Ja det är möjligt. Men att dra alla över en kam är aldrig rätt. Jag anser nämligen inte heller att alla hästar som rids lider. Många hästar mår utomordentligt bra och har ryttare som rider mjukt och med förnuft, som ger hästen ett omväxlande arbete och aldrig kräver mer än vad hästen för stunden klarar av.


Int: Vilka andra faktorer menar Du spelar roll för hästens välbefinnande?

Ylle: Utevistelse! Varje häst borde få vistas ute en stor del av dygnet, i tillräckligt stora hagar. Kompisar! Ingen häst borde få leva ensam, vare sig i stallet eller i hagen. Hästen är en utpräglad flockvarelse och det bör vi ta hänsyn till. Foder! Många hästar får för litet eller för mycket foder eller foder av dålig kvalitet.Har man häst bör man vara ytterst noggrann med fodret. Skydd! Alla hästar ska ha tillgång till en plats med skydd för vind och regn, välströad med torrt liggunderlag. Tyvärr finns det hästar som enbart vistas i sin box 23 timmar per dygn och rids den 24:e timmen. Det finns också hästar som är "ute" men då står i en slags utebox där de inte ens kan ta ett travsteg. Det finns också många hästar som hålls ensamma. Och hästar som hålls på "lösdrift" men inte har något skydd för väder och vind och där människorna inte bryr sig nämnvärt om varje individ utan bara gör det lättast för sig själv.


Int: Ja, ja. Men hur har Vhiskur det i sitt liv då, det var väl frågan?

Ylle: Han har stora långsträckta hagar där han kan rusa när han leker med sina kompisar, ponnyprinsessorna. Han får daglig vård (borstning, skötsel) och ypperlig kvalitet på fodret. Han kan själv välja att gå ut eller in i sin alltid välströade, torra box. Han väljer alltid att sova inne.


Int: Jag tycker mig ana en något sårad försvarston?

Ylle: Ja, det är klart! Det känns väl aldrig roligt att någon tycker att ens häst(ar) inte har det bra! Och jag skulle också vilja påpeka att det finns hästar som är otroligt vackra och välmusklade men som lever ett så onaturligt hästliv att de lider psykiskt. En häst är inte bara en kropp utan också en känslig varelse!


Int: Nå, svara nu på Lollipops frågor "Vad är stimulans för Dig? Hur ofta är han utanför hagen?"

Ylle: Stimulans ör främst att kunna leka fritt med sina hästkompisar. Och här leks det och springs för fullt i hagen. Det är också att få gå med matte på promenader, att lastas och åka till nåt annat ställe och kanske löshoppa litet lätt. "Longeras?" Nja, jag gillar inte konventionell longering där hästarna rusar runt på ett litet böjt spår. Det sliter på lederna. Däremot brukar jag "löslongera" dem en och en i en rätt stor inhägnad, ca 30 x 50 meter. Där kan de springa mycket rakt fram  och de gillar de övningarna och blir väldigt uppspelta.


Int: Varför rider Du inte på honom?

Ylle: Jag har ju berättat att han har en skada som gjort att han blivit triangelmärkt. Han klarar inte att ridas mer än möjligen någon skrittpromenad, han får ont då. Och hans kroppsspråk är så tydligt, vi känner varandra väl. Jag vill givetvis inte att han ska ha ont! Men jag ville heller inte slå ihjäl honom bara för att han inte klarar av att vara ridhäst! Jag har ju möjlighet att ha honom hemma, och så länge han har ett bra liv ska han (och jag) få njuta av det.


Int: Du kommer väl inte heller att kunna rida på ponnyprinsessorna?

Ylle: Näää  ha ha - det skulle se ut det! De kommer inte att bli högre än 122 cm. Skulle man gå efter det kriteriet så borde jag väl inte ha NÅGON av mina tre hästar! Men som jag redan har sagt, hästar har andra behov i sina liv än att bli ridna! Behov som jag gör allt för att tillfredsställa. Och jag är övertygad om att mina hästar har ett bra liv! Basta! Nu har jag inte tid med Dig längre, ska gå ner till hästarna!

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7
8
9 10
11
12 13
14
15
16 17 18 19 20 21
22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Mars 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards