Alla inlägg den 14 januari 2010

Av Alpackaprinsarnas blogg - 14 januari 2010 08:10

En häst kan leva gott på grovfoder (hö/hösilage + halm) men ej på enbart kraftfoder! De flesta vanliga hobbyhästar skulle klara sig utmärkt på enbart ett högkvalitativt grovfoder!


Det blötare ensilaget bör inte ges till hästar. Jag har sett så många exempel på hästar som fått mag/tarmproblem av det. Ge det till kossor!


Grovfodret bör man analysera så att man vet vad man fodrar med. Det är STOR skillnad på näringsinnehåll om man har 9 gr smältbart råprotein eller 69! Men - analysen är enbart en vägledning, Värdena kan variera mycket på samma åker! Den viktigaste vägledningen för rätt fodring sker med ögat (och erfarenheten)


Fodrets hygieniska kvalitet kommer alltid före näringsvärdet! Jag skulle aldrig drömma om att fodra med dammigt eller mögligt foder! Kasta det och reklamera!


Fodra ALDRIG enbart kraftfodergiva eller kraftfoder innan grovfoder (risk för magsår)! Återigen, basen i varje foderstat måste vara grovfodret!


Varje foderbyte, alltså även grovfodret, måste ske med en mjuk övergång (under 2-3 veckor) annars finns risk för fång!


En häst bör få äta minst en timme vid varje fodringstillfälle! (magsårsrisk annars)  Att plottra med massor av små fodergivor är alltså inte så bra som alla tror! Det hänger ju också på hur mycket hästen skall ha totalt per dygn.


Fri tillgång till grovfoder kan passa dräktiga ston, hingstar, växande unghästar samt svårfödda åldringar. Men alla vanliga "hobbyhästar" tenderar att bli för feta och pottmagade om de får äta fritt.  (Gäller både grovfoder och näringsrikt bete) Däremot bör hästen ha tillgång till förstklassig halm för att tillfredsställa tuggbehovet och själv kunna reglera växttrådshalten. Tesen att vildhästar äter 16-18 timmar per dygn är svårtillämpad på våra tamhästar som mest står på ett ställe och snaskar i sig högvärdigt foder, vildhästarna rör sig ju hela tiden och letar efter stråna! Och är alltid utsatta för väder och vind!


Ett rättesnöre är att en häst behöver minst 1 - 1,5 kg ts (!) av grovfodret per 100 kg kroppsvikt. Observera att det gäller ts (torrsubstans)! Så om ts:et vid hösilage ligger på 65 % (ganska så vanligt) innebär det att hästen behöver 1,3 - 2 kg grovfoder per 100 kg kroppsvikt. Min islänning (137 cm i mankhöjd, kraftigt byggd) väger ca 430 kg och behöver alltså minst 5.5 - 6 kg. Inget tillägg för arbete, men däremot för lösdrift och kyla (i dagsläget innebär det ungefär 10-11 kg av hösilaget)


Jag har också tillhört "blanda-och-ge-entusiasterna" när det gäller olika kraftfodertillskott, men är idag rätt avogt inställd mot t ex betfor (socker!) och annat mixmax. En liten mängd "karameller" (Granngårdens havrefria müsli) får mina hästar för att få i sig mineral och vitamintillskotten (B-vitamin viktigt vid fällning och pälssättning) och för att de blir så glada när de får det!


Vatten måste hästarna ha, och det skall vara rent och friskt! Tro inte att hästarna kan tillgodose sitt vattenbehov genom att bara äta snö! Hästar föredrar generellt att dricka ur kar eller hinkar istället för ur vattenkoppar!

  



Av Alpackaprinsarnas blogg - 14 januari 2010 06:23

Fröken Meya har nu bott hos mig i nästan exakt ett år!  Och vad hon har vuxit! Nu är hon ju inte "stor" i ordets exakta mening, hon kommer inte att bli över 122 cm i mankhöjd, men hon har liksom fått ett mer vuxet utseende. Och ja, mager är hon inte...



        

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11
12
13 14 15
16
17
18
19
20 21
22
23 24
25 26 27
28
29 30
31
<<< Januari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards