Alla inlägg den 15 januari 2010

Av Alpackaprinsarnas blogg - 15 januari 2010 16:30

Morgontéet intas i min favoritmugg, BJÖRNMUGGEN, av tunt benporslin.

 

Vid datorn förstås! 

Av Alpackaprinsarnas blogg - 15 januari 2010 07:52

Vad roligt med så många kommentarer!


Väljer att kommentera era kommentarer i ett separat inlägg istället för med en kommentar...


M, Du har helt rätt, jag skrev "alla" hästar fast jag givetvis menar "många".. det är alltid farligt att generalisera! Men jag har sett åtskilliga pottmagade och feta hästar som har fri tillgång på foder och inte arbetar något alls, knappt rör sig i hagen. För mycket övervikt är förstås inte nyttigt för våra hästar!


Och jag känner mig faktiskt inte alls "elak" som inte ger mina hästar fri tillgång, trots att de går i lösdrift. Det gäller framförallt att inte snåla. När mina hästar efter några timmar ätit sig mätta, lämnar de höhögarna och kommer tillbaka senare.


Vad gäller mängden stråfoder är givetvis näringsvärdet av största vikt! Och där kommer man inte undan att analysera, så att man har en vägledning om protein- och energiinnehållet i grovfodret.

  


Ett enkelt sätt att hålla koll på hästens vikt är med de sk "viktmåttbanden" som finns att köpa för en billig penning i hästaffärer.  Med ett sånt kan man framförallt se tendensen, om hästen går ner eller upp i vikt. Tjock vinterpäls kan gärna lura en att tro att hästen är för tjock, när den kanske i stället är för mager!  Det "gamla sättet" är att känna på hästens sida, stryka med fingrarna längs revbenen och känna där om det finns ett lagom lager med hudfett. Man ska inte känna revbenen direkt (magervarning!) med fingrarna, men om man måste BORRA in fingrarna och ändå inte känner några revben så är det i stället fetvarning. Den där känslan över man upp med åren, det är bra att låta någon som har känslan visa en.... om man är osäker.


Blue, det är ju utmärkt att lägga fodret på litet olika ställen, så att hästarna tvingas att röra på sig. Allt är beroende av vilka hagar man har!


Vad gäller stress, så betyder ju också flocksammansättningen mycket. En del hästar äter inte gärna helt ensamma, medan andra kan bli stressade av att ha ranghöga individer runt sig, som hela tiden flyttar flockmedlemmarna. Att ha för få höhögar (ute) kan göra att de lågrankade individerna knappt kommer åt att äta, de bara vandrar runt och jagas bort av de andra. Magsårsrisk, både pga stressen och en tom mage!

 

Idealiskt är när hästarna är så sams att de äter ur samma hög! 

 

Iaktta Din hästflock när de utfodrats, så får Du se rollspelet och vem som har "första tjing".


Ytterligare en stressfaktor kan vara att hästen inte får vila efter maten, utan hämtas för arbete strax efter, eller t om mitt under måltiden. SÅNT kan skapa stressmage om något!


Givetvis är det önskvärt, precis som för oss människor, att reglera foderintaget i proportion till aktiviteten. Men alla hästar arbetas inte! Och en del rör sig mer, andra mindre, av sig själva.


Till syvende och sist är varje häst en unik individ, och det är upp till oss ägare att se till att de får rätt näring och lagom med näring. Och kärlek!

Här görs av med en del kalorier minsann!  

Av Alpackaprinsarnas blogg - 15 januari 2010 07:19

Ljulius vill ju också visa att han kan sina konster, även om han är förspänd däcket...

  

Han bjuder verkligen lätt på hela programmet, höger framben upp, vänster framben upp..... 

Av Alpackaprinsarnas blogg - 15 januari 2010 07:17

 

Påhittiga Emily styrketränar sin fine fjordhäst Ljulius genom att dra ett däck, modell större, genom snön. Smart, däcket är så stort att hon kan sitta på det. Och på köpet får vi perfekta gångvägar för våra hundpromenader, briljant Emily!

    

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11
12
13 14 15
16
17
18
19
20 21
22
23 24
25 26 27
28
29 30
31
<<< Januari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards