Direktlänk till inlägg 14 januari 2010

Min filosofi kring hästutfodring

Av Alpackaprinsarnas blogg - 14 januari 2010 08:10

En häst kan leva gott på grovfoder (hö/hösilage + halm) men ej på enbart kraftfoder! De flesta vanliga hobbyhästar skulle klara sig utmärkt på enbart ett högkvalitativt grovfoder!


Det blötare ensilaget bör inte ges till hästar. Jag har sett så många exempel på hästar som fått mag/tarmproblem av det. Ge det till kossor!


Grovfodret bör man analysera så att man vet vad man fodrar med. Det är STOR skillnad på näringsinnehåll om man har 9 gr smältbart råprotein eller 69! Men - analysen är enbart en vägledning, Värdena kan variera mycket på samma åker! Den viktigaste vägledningen för rätt fodring sker med ögat (och erfarenheten)


Fodrets hygieniska kvalitet kommer alltid före näringsvärdet! Jag skulle aldrig drömma om att fodra med dammigt eller mögligt foder! Kasta det och reklamera!


Fodra ALDRIG enbart kraftfodergiva eller kraftfoder innan grovfoder (risk för magsår)! Återigen, basen i varje foderstat måste vara grovfodret!


Varje foderbyte, alltså även grovfodret, måste ske med en mjuk övergång (under 2-3 veckor) annars finns risk för fång!


En häst bör få äta minst en timme vid varje fodringstillfälle! (magsårsrisk annars)  Att plottra med massor av små fodergivor är alltså inte så bra som alla tror! Det hänger ju också på hur mycket hästen skall ha totalt per dygn.


Fri tillgång till grovfoder kan passa dräktiga ston, hingstar, växande unghästar samt svårfödda åldringar. Men alla vanliga "hobbyhästar" tenderar att bli för feta och pottmagade om de får äta fritt.  (Gäller både grovfoder och näringsrikt bete) Däremot bör hästen ha tillgång till förstklassig halm för att tillfredsställa tuggbehovet och själv kunna reglera växttrådshalten. Tesen att vildhästar äter 16-18 timmar per dygn är svårtillämpad på våra tamhästar som mest står på ett ställe och snaskar i sig högvärdigt foder, vildhästarna rör sig ju hela tiden och letar efter stråna! Och är alltid utsatta för väder och vind!


Ett rättesnöre är att en häst behöver minst 1 - 1,5 kg ts (!) av grovfodret per 100 kg kroppsvikt. Observera att det gäller ts (torrsubstans)! Så om ts:et vid hösilage ligger på 65 % (ganska så vanligt) innebär det att hästen behöver 1,3 - 2 kg grovfoder per 100 kg kroppsvikt. Min islänning (137 cm i mankhöjd, kraftigt byggd) väger ca 430 kg och behöver alltså minst 5.5 - 6 kg. Inget tillägg för arbete, men däremot för lösdrift och kyla (i dagsläget innebär det ungefär 10-11 kg av hösilaget)


Jag har också tillhört "blanda-och-ge-entusiasterna" när det gäller olika kraftfodertillskott, men är idag rätt avogt inställd mot t ex betfor (socker!) och annat mixmax. En liten mängd "karameller" (Granngårdens havrefria müsli) får mina hästar för att få i sig mineral och vitamintillskotten (B-vitamin viktigt vid fällning och pälssättning) och för att de blir så glada när de får det!


Vatten måste hästarna ha, och det skall vara rent och friskt! Tro inte att hästarna kan tillgodose sitt vattenbehov genom att bara äta snö! Hästar föredrar generellt att dricka ur kar eller hinkar istället för ur vattenkoppar!

  



 
 
Ann-Louise

Ann-Louise

14 januari 2010 09:42

Mycket klokt as usual Ylle!

http://hastochhund.bloggagratis.se

 
Gitte

Gitte

14 januari 2010 10:18

Håller helt med och utfordrar enligt dina principer. Funkar strålande på killarna och Freya som växer så det knakar. Ändå lyckas Sol magra så snabbt - har kollat masken i höstas och det är inget sånt. Nisse och Sveipur har gott hull. Å andra sidan är Sol rent mentalt ett fullblod, så det kanske är så till både kropp och själ. Eller så har de tre musketörerna med gott hull helt fräckt ätit av hennes ransoner i hagen. Nu får Sol tillskott av såväl grovfoder som olja. När hon blir frisk blir hon förmodligen ännu mer av en oljad blixt ;)

http://www.nissebus.bloggagratis.se

 
Stina

Stina

14 januari 2010 13:39

*nickar instämmande*

http://billiejean.bloggplatsen.se

 
Mita

Mita

14 januari 2010 13:51

Vilken vetenskap, eller inte, det är nog bara sunt förnuft och naturligtvis en massa kunskap.
Men har hästar så lätt att få magsår?

http://rocotopeppers.bloggplatsen.se

 
ylle

ylle

14 januari 2010 15:58

Ja, mycket sunt förnuft erfordras, men även forskning inom området. Hästen är ju till skillnad mot hunden ett bytesdjur som alltså har FLYKTEN som sitt främsta försvar. Att då bli instängd i kanske högljudd och stressande miljö kan ge hästar magsår, något man inte varit medveten om förrän under senare år. Även "arbetet" med hästar som ibland tenderar att bli grymt stressande bidrar givetvis till nervös mage/magkatarr/på sikt ev. magsår.... Som exempel kan jag nämna att en häst som hör/ser något otäckt (i hästens ögon otäckt) DIREKT gödslar ut en mängd ganska så lös avföring... beredd att fly.... Ja en hel vetenskap är det faktiskt!

http://ponnyflickornasblogg.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

M

14 januari 2010 16:20

Inte bara stress kan ge hästar magsår, felaktig utfodring, för långt mellan gångerna osv kan också vara en bidragande orsak till att hästar får magsår. Det är en ganska vanlig orsak även det. Detta eftersom hästens mage är gjord för att äta 16-20 timmar av dygnets 24, den är inte gjord för att stå tom en längre stund. Det skrev du ju också om, det hänger ihop med att hästen bör äta en timme minst/ tillfälle den äter. För mycket kraftfoder är inte heller bra för hästens mage.

Tycker också att ditt inlägg var bra skrivet och att det innehåller mycket klokt. Men jag ser att du generaliserat och skrivit att alla hobbyhästar blir feta av fri tillgång på grovfoder. Det får mig att slå bakut eftersom mina hästar har fri tillgång och står på lösdrift, ingen av dem är överviktiga. Vad man måste komma ihåg är att hästar som får fri tillgång på grovfoder också måste få en chans att omsätta det den äter till något annat än hull. Om hästen rör sig väldigt lite i hagen eller får väldigt lite motion så är det heller inte konstigt om den går upp i vikt. Att ha hästar på lösdrift och att inte låta dem ha fri tillgång på hö tycker jag är elakt, en häst som går ute årets alla dagar dygnet runt oavsett väder (naturligtvis med tillgång till ströad ligghall) behöver också äta mycket mer.

 
Ingen bild

Blue

14 januari 2010 16:29

Jag brukar ibland dela upp högivorna i många små högar i hagen så de får strosa runt o leta lite efter käket o inte bara stå på samma ställe.... o när det är läge för det så ströar jag liksom lite granna efter en sträcka så de får det här rörelsemönstret att gå o leta efter stråna lite mer än om det bara ligger i en hög färdigserverat.

Men med den här myckna snön vi har där jag bor så är det lite begränsat med den möjligheten just nu. Men jag lägger ut högarna lite granna på nya ställen så det trampas upp mer platt mark varefter....

 
Ann-Britt

Ann-Britt

14 januari 2010 18:16

Så klokt och jag håller med förstås!

http://gustavsborgpre.bloggagratis.se

 
Linnéa

Linnéa

14 januari 2010 18:49

Sån underbar blogg du har! Håller med dig också - men vad jag vet är socker bara "onödigt", inte direkt skadligt för hästarna... Tänk bara hur mycket socker som finns i gräset på våren/sommaren! Huja! Utfodrar dock inte min med socker eller betfor alls.. Ensilage och korn är min melodi :)

http://linneaberghall.devote.se

 
AK

AK

14 januari 2010 20:10

Jättebra skrivet!

http://bacillen.wordpress.com

 
Natalja

Natalja

14 januari 2010 23:45

Du är klok som en bok!

http://latin.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Alpackaprinsarnas blogg - 6 januari 2012 09:10

Det började kännas väldigt inaktuellt att kalla sig "ponnyflickornas blogg", så nu har vi bytt adress till http://Alpackaprinsarnasblogg.bloggplatsen.se   Nytt år och nya tag, välkomna till nya bloggadressen! ...

Av Alpackaprinsarnas blogg - 4 januari 2012 17:41

I stormen Elin ramlade en björk ner över vår elledning. Turligt nog blev vi inte utan ström, men ledningen hängde nära marken och elstolpen lutade betänkligt, staget hade dragits upp ur marken.       Jag felanmälde på em och nästa morgon sto...

Av Alpackaprinsarnas blogg - 2 januari 2012 15:48


När helgångesten släppt är det lättare att andas, inte minst med de ljusare tiderna i sikte... Theo önskar My Gott Nytt!    ...

Av Alpackaprinsarnas blogg - 1 januari 2012 12:29

Det blev inget gott slut igår. Några galningar i närheten smällde av ett hundratals bomber före och efter midnatt... Det var en klar och kall natt och därför hördes alla ljud otroligt väl. Jag vakade stundtals nere hos alpackaprinsarna, men som tur v...

Av Alpackaprinsarnas blogg - 31 december 2011 16:18

Så mycket snurrar runt i huvudet på mig, nuförtiden när allt egentligen har lugnat ner sig så till den grad. Kanske är det just då man får tiden att tänka?  När det gamla året lider mot sitt slut kan man ju alltid hoppas på det nya, även om Mayafol...

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11
12
13 14 15
16
17
18
19
20 21
22
23 24
25 26 27
28
29 30
31
<<< Januari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards