Direktlänk till inlägg 14 november 2009

På tal om HÄSTHÅLLNING

Av Alpackaprinsarnas blogg - 14 november 2009 12:16

 Tänkte göra ett inlägg om hästhållning men fick se att jag gjort ett, för exakt ett år sedan...   så här publicerar jag det igen! Jag har INTE ändrat uppfattning!
av Ponnybloggen 14 nov 2008 kl 08:45


Vad är god hästhållning?

Varenda människa som skaffar häst tror sig ofta veta bäst vad hästen behöver. Det spelar ingen roll om man har sin allra första häst eller om man haft hästar i hela sitt liv. Ibland grundar sig kunskapen helt och hållet på vad som gäller i just det stallet där hästen är uppstallad, ibland grundar sig kunskapen på gammalt förnuftsstyrt och erfarenhetsmässigt vedertaget vetande. En del människor famlar vilset i alla nya läror, en del baserade på vetenskapliga undersökningar, andra på vissa ”gurus” uppfattning om hästars väsen och deras behov.


Den västerländska ridstilen och hästhållningen baseras på militärens sätt att hålla häst. Hästar var nödvändiga ”redskap” inom armén, man skötte dem så att de skulle hålla länge men var kanske inte så intresserad av deras ”väsen”. Liksom mannarna gällde det för hästarna att lyda och stå ut. Man ”talade inte” med hästarna, man ”lyssnade” inte heller på dem, man gav order. Punkt slut. Det är skrämmande hur mycket av den inställningen det finns kvar än idag. Hästar är ”bara djur”, de behandlas ofta som sportredskap, en häst som av någon anledning protesterar är bara ”dum och ovillig”.


Hästens roll som enbart nyttodjur märks även idag. Många människor kan inte förstå varför jag skaffat mig små welsh mountainponnier. ”Du kan ju inte rida dem!” ”Vad ska Du HA dem till?” osv är ganska vanliga kommentarer. När jag svarar ”bara till lyst, för att de är så ljuvliga och gör mitt liv så mycket värdefullare..” är det inte alls alla som förstår vad jag menar.


Vad är nu hästens behov? Det här är min filosofi:

En häst behöver – rörelse, helst då på stora stäppliknande ytor, men även kuperade områden med träddungar är idealiskt så att hästen kan söka skydd för vädret (vilket den oftast inte gör).

En häst behöver – foder. Hästens föda ska till största delen bestå av stråfoder , ej av proteinrikt kraftfoder.  


En häst behöver psykisk stimulans – och den bästa stimulansen får den av flockmedlemmar, alltså andra hästar! Vi människor kan endast bli en blek ersättning för hästkompisar. Visst kan hästarna uppskatta oss, inte minst för att det är vi som kommer med fodret! Men det är nog sällan som hästarna om de fick välja, skulle välja oss framför sällskap av andra hästar! Undantag finns, ibland är det fråga om starka vänskapsband, ibland är det fråga om ren hjärntvättning av hästen.


Att stänga in hästen dygnet runt i en bur (en box) är alltså långt från dess natur. En häst kan anpassa sig till mycket och den kan också ”stänga av” en tillvaro som är hemsk för den. Men stereotypa beteenden är klara tecken på en häst som vantrivs. (Vävning, krubbitning, boxvandring mm)


Att sätta täcke på en häst är emot naturen. Hästen bildar viktiga vitaminer i huden, men då måste luft och sol komma åt. Ett täcke hindrar detta. En häst bildar också nödvändig vinterpäls om den går utan täcke. Många täcken stänger bara in fukt och bildar en osund miljö för hästens päls. Att ha ett tjockt täcke på en häst under varma dagar med grällande solsken är direkt djurplågeri. Speciellt om den inte har någon skugga i hagen.


Jag bryter själv ibland mot detta, sätter på regntäcke när det är runt nollan och blåser och regnar, på sommaren kan jag sätta på ett flugtäcke när insektsplågan blir för stor.

 

Lösdrift borde vara en alldeles idealisk form att hålla häst. Tyvärr verkar en del människor tro att lösdrift innebär en skötselfri variant. Man mockar inte rent i ligghallen och snålar med torrt strö där inne. Hagarna är också i många fall alldeles för små, vilket gör att hästarna mest klafsar omkring i djup lera långa perioder. Hur sunt är det? Hästarna måste hela tiden ha tillgång till rent, friskt vatten. Är det kallt måste man också öka fodringen så att hästarna kan hålla värmen. Att ha lösdrift för att man inte orkar sköta sina hästar är uselt!

 

Ridning. Jag hävdar med en dåres envishet att en häst INTE är skapt för vårt nöje. Men hade vi inte kunnat använda den så hade den förmodligen varit utrotad. Visst kan hästen trivas med en mjuk och hänsynsfull ryttare, som vet vad hästen klarar av och inte begär för mycket. Men hur många hästar plågas inte dagligen av hårda ryttare som rycker och sliter, använder skarpa sporrar och spön ”i utbildningssyfte..”?

Om jag jämför en överansträngd och/eller felaktigt riden häst med en häst som ”bara går i hagen”, så föredrar jag haggåendet om bara de andra behoven är uppfyllda (yta, kompisar, foder, vatten, skydd)

Var och en blir salig på sin tro. Jag lider med alla missförstådda/misshandlade hästar och är övertygad om att mina hästar har ett mycket bra liv!


 
 
Aramis

Aramis

14 november 2009 12:46

Intressanta och sunda åsikter Ylle! Och jag kan bara hålla med dig, var och en är salig i sin tro - jag vill med detta säga att jag inte håller med dig om allt du säger; därmed inte sagt att jag inte respekterar dig och din syn på hästen! Jag måste till exempel klippa mina hästar eftersom de är tävlingshästar, de ansträngs nästan dagligen och skulle i sin lurviga vinterpäls bli genomsvettiga för att sedan i ett stall stå och bli nerkylda av sin svett. Hur som helst, vi är alla olika och ser olika på saker och ting! Väl är väl det! Det viktigaste är att man tar väl hand om sin häst, är lyhörd på dess signaler, arbetar med den för att både häst och ryttare ska ha roligt och använder sitt sunda förnuft! Jag kan hålla med dig om att väldigt många ryttare inte rider eller tar hand om sina djur enligt ovanstående och det är allt igenom beklagligt! Tack för din härliga sida :)

http://aramise.bloggagratis.se

 
Ann-Louise

Ann-Louise

15 november 2009 06:36

Håller med som vanligt =D! Totalt =D!

http://hastochhund.bloggagratis.se

 
Viveca

Viveca

15 november 2009 11:06

Ännu ett väldigt klokt inlägg av dig Ylle. Nej hästarna är inte skapta för att vara våra slit o släng-saker. Sedan jag var liten har de funnits i mitt liv på ett eller annat sätt. Hela tiden har samvaron varit viktigare för mig än själva ridandet, vilket mina jämnåriga inte kunde förstå när jag var yngre. Nu som vuxen och "mogen" har jag då min första alldeles egna häst, även nu reagerade en del: ska du inte skaffa en som är "färdig", dina barn kommer ju inte kunna rida på flera år. För det första blir varken vi eller våra djur "färdiga". För det andra så finns det så otroligt mycket mer man kan göra än att rida(även med äldre inridna hästar). Vilda är en mycket social häst så ibland väljer hon faktiskt oss framför flocken, men igår gjorde hon tvärtom, vilket är helt normalt, men gjorde mig förvånad.

Håller helt med dig! (även om en diskussion hade varit intressant)

http://perasperaadastra.bloggagratis.se

 
Blue

Blue

15 november 2009 16:16

Ja Ylle... du är klok som en bok i det du skriver på din blogg.. tyvärr så får du inte allt för mkt mothugg från mig heller...

Jag har också såna där små skrutthästar som jag inte kan "göra" nåt med... jag har också fått frågan "men vad ska du HA dem till"
Alltså även för mig är det i mångt o mkt ren o skär lyst. Ett sätt att uppfylla en av mina många drömmar jag hade som liten. Jag ville ha häst.... i mina drömmar preciserade jag mig inte så värst mkt.... jag fick chansen att få äga dessa små envisa lurvtussar o även om jag inte rider på dem så lär de mig så innerligt mkt om häst o livet i allmänhet.

En annan sak som också är värt att diskutera är det här med närheten till sina hästar. En person som håller häst på sin egen gård ser o lär så mkt mer utav dess beteende än den som hyr stall nån annanstans o kanske bara ser hästen ett par timmar ibland o då ska den ridas på typ.

För hur många gånger har jag inte bara gått där i hagen med mina trollungar o lekt med dem, sjasat igång dem för att sen få härliga skrattanfall när de rejsar i yster glädje runt mig.
Eller när de leker följa John med mig o "frågar" vad ska du göra när jag kollar hagar o staket eller bara helt enkelt njuter av hästlivet i en hage.
Jag kan bli glad bara av att gå barfota i en välbetad hage med gräs som liknar en golfgreen, för att jag vet att det är MINA djur som åstadkommit det.

http://himmelellerhelvete.blogg.se

 
Ann-Britt

Ann-Britt

15 november 2009 18:08

Ja, det är väl bara att hålla med föregående talare.

http://gustavsborgpre.bloggagratis.se

 
Gitte

Gitte

15 november 2009 19:33

Kloka ord. Just hemkommen från långritt. Såg att du tittade in precis när jag la upp bilderna. :)

http://www.nissebus.bloggagratis.se

 
Anna-Klara

Anna-Klara

16 november 2009 15:16

När jag ser hur folk behandlar behandlar sina hästar är jag glad att jag började rida hos Marika och kunde bilda mig min egen "filosofi" utifrån det.
Det har alltid varit självklart för mig med ömsesidig respekt, häst och ryttare (eller ja, det behöver ju inte ryttare egentligen, utan människa öht) sinsemellan.

http://www.hallingstrom.blogg.se

 
Mita

Mita

16 november 2009 17:37

Tack för riktigt bra läsning och sund förhållande till djuren.....*tummen upp*

http://rocotopeppers.bloggplatsen.se

 
ylle

ylle

17 november 2009 06:13

Härligt hörni, alla!
Ja Marika är toppen Anna-Klara!
Kul att Du gillar att läsa även om hästar, Mita!

http://ponnyflickornasblogg.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Alpackaprinsarnas blogg - 6 januari 2012 09:10

Det började kännas väldigt inaktuellt att kalla sig "ponnyflickornas blogg", så nu har vi bytt adress till http://Alpackaprinsarnasblogg.bloggplatsen.se   Nytt år och nya tag, välkomna till nya bloggadressen! ...

Av Alpackaprinsarnas blogg - 4 januari 2012 17:41

I stormen Elin ramlade en björk ner över vår elledning. Turligt nog blev vi inte utan ström, men ledningen hängde nära marken och elstolpen lutade betänkligt, staget hade dragits upp ur marken.       Jag felanmälde på em och nästa morgon sto...

Av Alpackaprinsarnas blogg - 2 januari 2012 15:48


När helgångesten släppt är det lättare att andas, inte minst med de ljusare tiderna i sikte... Theo önskar My Gott Nytt!    ...

Av Alpackaprinsarnas blogg - 1 januari 2012 12:29

Det blev inget gott slut igår. Några galningar i närheten smällde av ett hundratals bomber före och efter midnatt... Det var en klar och kall natt och därför hördes alla ljud otroligt väl. Jag vakade stundtals nere hos alpackaprinsarna, men som tur v...

Av Alpackaprinsarnas blogg - 31 december 2011 16:18

Så mycket snurrar runt i huvudet på mig, nuförtiden när allt egentligen har lugnat ner sig så till den grad. Kanske är det just då man får tiden att tänka?  När det gamla året lider mot sitt slut kan man ju alltid hoppas på det nya, även om Mayafol...

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9
10
11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21
22
23 24 25
26
27
28
29
30
<<< November 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards