Direktlänk till inlägg 14 november 2008

Hästhållning

Av Alpackaprinsarnas blogg - 14 november 2008 08:45

 

Vad är god hästhållning?


Varenda människa som skaffar häst tror sig ofta veta bäst vad hästen behöver. Det spelar ingen roll om man har sin allra första häst eller om man haft hästar i hela sitt liv. Ibland grundar sig kunskapen helt och hållet på vad som gäller i just det stallet där hästen är uppstallad, ibland grundar sig kunskapen på gammalt förnuftsstyrt och erfarenhetsmässigt vedertaget vetande. En del människor famlar vilset i alla nya läror, en del baserade på vetenskapliga undersökningar, andra på vissa ”gurus” uppfattning om hästars väsen och deras behov.


Den västerländska ridstilen och hästhållningen baseras på militärens sätt att hålla häst. Hästar var nödvändiga ”redskap” inom armén, man skötte dem så att de skulle hålla länge men var kanske inte så intresserad av deras ”väsen”. Liksom mannarna gällde det för hästarna att lyda och stå ut. Man ”talade inte” med hästarna, man ”lyssnade” inte heller på dem, man gav order. Punkt slut. Det är skrämmande hur mycket av den inställningen det finns kvar än idag. Hästar är ”bara djur”, de behandlas ofta som sportredskap, en häst som av någon anledning protesterar är bara ”dum och ovillig”.


Hästens roll som enbart nyttodjur märks även idag. Många människor kan inte förstå varför jag skaffat mig små welsh mountainponnier. ”Du kan ju inte rida dem!” ”Vad ska Du HA dem till?” osv är ganska vanliga kommentarer. När jag svarar ”bara till lyst, för att de är så ljuvliga och gör mitt liv så mycket värdefullare..” är det inte alls alla som förstår vad jag menar.


Vad är nu hästens behov? Det här är min filosofi:


En häst behöver – rörelse, helst då på stora stäppliknande ytor, men även kuperade områden med träddungar är idealiskt så att hästen kan söka skydd för vädret (vilket den oftast inte gör).

En häst behöver – foder. Hästens föda ska till största delen bestå av stråfoder , ej av proteinrikt kraftfoder.  

En häst behöver psykisk stimulans – och den bästa stimulansen får den av flockmedlemmar, alltså andra hästar! Vi människor kan endast bli en blek ersättning för hästkompisar. Visst kan hästarna uppskatta oss, inte minst för att det är vi som kommer med fodret! Men det är nog sällan som hästarna om de fick välja, skulle välja oss framför sällskap av andra hästar! Undantag finns, ibland är det fråga om starka vänskapsband, ibland är det fråga om ren hjärntvättning av hästen.


Att stänga in hästen dygnet runt i en bur (en box) är alltså långt från dess natur. En häst kan anpassa sig till mycket och den kan också ”stänga av” en tillvaro som är hemsk för den. Men stereotypa beteenden är klara tecken på en häst som vantrivs. (Vävning, krubbitning, boxvandring mm)


Att sätta täcke på en häst är emot naturen. Hästen bildar viktiga vitaminer i huden, men då måste luft och sol komma åt. Ett täcke hindrar detta. En häst bildar också nödvändig vinterpäls om den går utan täcke. Många täcken stänger bara in fukt och bildar en osund miljö för hästens päls. Att ha ett tjockt täcke på en häst under varma dagar med grällande solsken är direkt djurplågeri. Speciellt om den inte har någon skugga i hagen.

Jag bryter själv mot detta täckesförbud, ibland sätter jag på regntäcke när det är runt nollan och blåser och regnar, på sommaren kan jag sätta på ett flugtäcke när insektsplågan blir för stor.


Lösdrift borde vara en alldeles idealisk form att hålla häst. Tyvärr verkar en del människor tro att lösdrift innebär en skötselfri variant. Man mockar inte rent i ligghallen och snålar med torrt strö där inne. Hagarna är också i många fall alldeles för små, vilket gör att hästarna mest klafsar omkring i djup lera långa perioder. Hur sunt är det? Hästarna måste hela tiden ha tillgång till rent, friskt vatten. Är det kallt måste man också öka fodringen så att hästarna kan hålla värmen. Att ha lösdrift för att man inte orkar sköta sina hästar är uselt!


Ridning. Jag hävdar med en dåres envishet att en häst INTE är skapt för vårt nöje. Men hade vi inte kunnat använda den så hade den förmodligen varit utrotad. Visst kan hästen trivas med en mjuk och hänsynsfull ryttare, som vet vad hästen klarar av och inte begär för mycket. Men hur många hästar plågas inte dagligen av hårda ryttare som rycker och sliter, använder skarpa sporrar och spön ”i utbildningssyfte..”?


Om jag jämför en överansträngd och/eller felaktigt riden häst med en häst som ”bara går i hagen”, så föredrar jag haggåendet om bara de andra behoven är uppfyllda (yta, kompisar, foder, vatten, skydd)


Var och en blir salig på sin tro. Jag lider med alla missförstådda/misshandlade hästar och är övertygad om att mina hästar har ett mycket bra liv!

 
 
M

M

14 november 2008 23:47

Jag håller med dig om att man inte behöver skaffa häst för ridningens skull. Min valack är en f.d travhäst, han är 10 år nu och jag har haft honom i 4. Härom dagen var det 3:e gången jag red honom.. de första 2 gångerna avverkade vi i somras. Det var såklart jättekul att ha kommit dit hän att jag faktiskt kunde skritta en sväng på honom, men den allra roligaste utmaningen är faktiskt allt arbete vi gör från marken :)
Min 25 åriga tant är dock av en annan uppfattning, så henne rider jag mer än jag jobbar från marken, för att hon tycker bäst om det. :) Det handlar till 100% om att anpassa sig efter hästens behov av stimulans (hur mkt och i vilken form osv). Att man inte rider sin häst behöver inte alls vara förknippat med dålig hästhållning, jag känner en kvinna som faktiskt har sina hästar för att de är hennes största passion i livet, men rider? tja... kanske varannan sommar när solen skiner och det är fint ute... ;) Hennes hästar mår prima, har hela gården som hage, och hon har lärt dem "vacker tass" etc. Hon lägger kanske ner 5-7 timmar/dag på sina 2 hästar. Det hinner man ju inte med när man som jag studerar på universitet, eller om man heltidsjobbar. Så det kan nog diskuteras i oändlighet, vilka hästar som har det bäst.. De som ser sina ägare knappt 1 timme om dagen då det är dags för ridning, eller de som tillägnas massor av tid, men dock inte rids. Allt blir ju faktiskt vad man gör det till. :) Personligen lägger jag just nu ner kanske 3 timmar/dag på mina hästar, och då får man ju komma ihåg att ingen av dem rids/tränas längre än 30 min, för tillfället. Och vi är 2 st som hjälps åt den tid vi är i stallet.
Poängen med allt detta yrande var väl ungefär tänkt att bli... Att det viktigaste inte är att man rider sin häst, utan att den får den stimulans den behöver, och det kan ske på olika sätt. Min valack t.ex blir en riktigt jobbig typ om han blir understimulerad, att bara låta honom gå i hagen är inte alls bra för honom. Han har ett stort behov av psykiskt stimulans.

http://cruxansata.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Gitte

15 november 2008 21:15

Bilden på dina tre underbara hästar som ligger i sina boxar är sååå fin. kram

 
Ingen bild

Karin

17 november 2008 09:53

Jag håller med er... Jag tycker man ska ta individ för individ... Jag har till och med varit med om en häst som INTE tyckte om att stå i box utan ville stå i spilta de få timmarna om året hon var inne. Hon hade dåliga erfarenheter av box och då var det inte så snällt att "tvinga" henne stå i en när hon väl var inne. Jag har haft mest lösdrift de senaste 10 åren.

Något jag reagerar på ibland bland "de fina" hästfolket är att de inte har något solskydd för hästarna de allra varmaste dagarna. Där står de en häst i varje "ruta" med en vattenhink och några strån hö eller ensilage. De han inte röra sig naturligt och de har inget att äta i flera timmar för att sedan stoppas i energirikt kraftfoder för att de ska orka med sina prestationer.

Varför pratas det inte mer om GI-foder för hästar? Varför ges det några få kilo hö per dag för att sedan få koncentrerad dos näring i form av kraftfoder när deras magar är byggda för att äta hela tiden?

Jag har aldrig sett en människa att springa runt runt runt några timmar varje dag i en sandlåda. Varför ska hästarna göra det? Om en människa gjorde det skulle förslitningsskadorna komma som ett brev på posten.

Själv har jag aldrig varit riktigt road av att rida inomhus utan trivs bättre i skogen. Man kan faktiskt rida dressyr och hoppa i skogen med!!! Jag har för mig att det är Ulla Håkansson som gör det och ändå är hon en ELIT-ryttare... Jag tror hon får gladare och mer motiverade hästar på det sättet.

Min första ponny hade gått som lektionshäst och tävlingshoppat och var trött på det. Jag kunde hoppa över en meter i full fart barbacka i skogen men så fort man kom in i en paddock så blev hon som en sengångare... Hon tyckte det var sååå tråkigt!

De flesta av de hästar jag haft har tyckt om att komma ut på skogsturen. Bara EN har tyckt att det är pest och ville hellre stanna i hagen... Med tiden blev det så. Jag "tvingade" bara ut henne några gånger om året. Hon var en utmärkt barnponny för hon var väluppfostrad och lugn. Gjorde ALDRIG dumheter, inte ens en liten bockning när man skulle galoppera. Men de flesta tyckte hon var "tråkig"...

Sedan har jag varit med om hästar som trivs i stora respektive små flockar... Jag hade ett sto som blev mobbat av de flesta stona men hon accepterades av hingstarna. DE rörde henne inte men stona var HEMSKA mot henne...

I en ridskola hade de en gammal ponnyvalack som skulle pensioneras. Han var en bra bit över 20 år (har för mig närmre 30) och planerna var att han skulle få gå i hagen och "slappa" och umgås med andra hästar osv. Han började matvägra och tappade hull och trivdes inte med livet! Han VILLE gå på lektion! Så de satte igång honom igen och han fick gnistan tillbaka!

Ja det jag vill komma fram till är att alla hästar är individer och det finns sällan något som passar ALLA men jag tror att lösdrift i stora hagar med flera kompisar passar de flesta.

 
Ann-Louise

Ann-Louise

17 november 2008 23:51

Du vet vad jag tycker :-D! Håller med dig.
Underbar bild på dina fålar. Helt ljuvligt!

http://hastochhund.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Alpackaprinsarnas blogg - 6 januari 2012 09:10

Det började kännas väldigt inaktuellt att kalla sig "ponnyflickornas blogg", så nu har vi bytt adress till http://Alpackaprinsarnasblogg.bloggplatsen.se   Nytt år och nya tag, välkomna till nya bloggadressen! ...

Av Alpackaprinsarnas blogg - 4 januari 2012 17:41

I stormen Elin ramlade en björk ner över vår elledning. Turligt nog blev vi inte utan ström, men ledningen hängde nära marken och elstolpen lutade betänkligt, staget hade dragits upp ur marken.       Jag felanmälde på em och nästa morgon sto...

Av Alpackaprinsarnas blogg - 2 januari 2012 15:48


När helgångesten släppt är det lättare att andas, inte minst med de ljusare tiderna i sikte... Theo önskar My Gott Nytt!    ...

Av Alpackaprinsarnas blogg - 1 januari 2012 12:29

Det blev inget gott slut igår. Några galningar i närheten smällde av ett hundratals bomber före och efter midnatt... Det var en klar och kall natt och därför hördes alla ljud otroligt väl. Jag vakade stundtals nere hos alpackaprinsarna, men som tur v...

Av Alpackaprinsarnas blogg - 31 december 2011 16:18

Så mycket snurrar runt i huvudet på mig, nuförtiden när allt egentligen har lugnat ner sig så till den grad. Kanske är det just då man får tiden att tänka?  När det gamla året lider mot sitt slut kan man ju alltid hoppas på det nya, även om Mayafol...

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5
6
7 8 9
10 11
12
13 14
15
16
17 18
19
20 21
22
23
24 25 26 27 28
29
30
<<< November 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards