Alla inlägg den 12 juli 2010

Av Alpackaprinsarnas blogg - 12 juli 2010 07:18

För fyra år sedan byggde vi vårt lusthus. Det var optimala väderbetingelser medan huset monterades och laserades, inte en droppe regn!  Eftersom vi gärna ville ha kvar den naturella trälooken, valde vi en superdyr färglös lasyr från BECKERS, efter råd i den kvalificerade färgaffären.  Så här fint blev det när det var klart:

  


Men smolken i bägaren lät inte vänta på sig. Redan efter ett par år började virket missfärgas. Experten från färgaffären konsulterades, först försökte han få det till att möglet funnits i virket..  men se den gubben gick inte, för det trävirke som satt skyddat under taköverhänget var hur fint som helst, liksom allt virke inuti byggnaden.


Jag fick ett par flaskor Borax, tjohoo, där får man för att man använt giftfri färg, då ska det istället påföras GIFT senare... samt ny lasyr. Försedd med gummihandskar och andningsskydd slipade och boraxbehandlade jag hela alltet och efter torka osv laserades det igen. NU skulle väl allt vara frid och fröjd?


Nix. Så här såg lusthuset ut i år:

  

  

Riktigt äckligt och fult! Möglet satt nu över i stort sett hela utsidan. Dock ej under taköverhänget... där det var skyddat mot väder och vind, framförallt regn.  


Under flera dagar har vi slipat och slipat, penslat på Prick-fri lösning som ska döda möglet, och efter skölj och tork behandlat med klor för att bleka missfärgningen en smula.  Det är bra väder för målning men inte för människor, med över 30 graders värme...   Så här ser väggarna ut efter slipningen.

  


Och så här efter prick-fri och klorbehandling...

    

Nu återstår "bara" målning, denna gång med en billigare men mycket bättre naftabaserad lasyr från Ö o B. Den målade vi nya stalldelen med för två år sedan, och där är det pickobello. Lusthuset skulle ha mått bättre av att vara helt omålat istället för laserat med denna odugliga vattenbaserade lasyr.


Så här ser Ö o B lasyren ut :

  

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6 7
8
9 10 11
12
13
14
15
16 17 18
19 20 21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards