Alla inlägg den 16 juni 2010

Av Alpackaprinsarnas blogg - 16 juni 2010 07:27

Till att börja med så vill jag meddela att Celina nu rör sig normalt igen och att de insatta åtgärderna hjälpt. D v s bete någon timme fm och kväll på äldre, uppvuxet bete, vistelse på begränsat område m mjukt grus framför och i stallet (halmfyllt med mycket fin kvalitetshalm). De får gå 6-7 timmar dagtid i grundhagen (för att de ska röra sig) men då är Celina försedd med munkorg. Hon har dessutom fått smärtstillande/antiinflammatorisk medicin i några dagar.


Alla hästägare verkar ha olika uppfattningar om vad fång är och hur det uppstår. Fång är inte en hovsjukdom!  -men ofta är det först när hovarna blir ömma som man uppmärksammar det hela. Fång är ett förgiftningstillstånd i mage-tarm. Gifterna förs runt i blodbanorna, och eftersom hovarna är så blodfyllda och hästen dessutom belastar dem med hela sin vikt, så blir de ofta ömmast där. Stickig, försiktig gång, så småningom börjar de försöka avlasta endera framhoven, till slut vill de inte röra sig alls, står i den sk "fångställningen" (frambenen långt framför sig för att avlasta tån, bakbenen långt inunder kroppen).


En häst som börjar få fång kan få svullen mankam och bli öm i kroppen, inte bara i hovarna.


Fång kan orsakas av för snabba foderbyten, även grovfoderbyten skall ske gradvis, vilket många underlåter. Det kan orsakas av för proteinhaltig foderstat (nyvuxet gräs och även av stora mängder kraftfoder), fruset gräs (i fruset gräs bildas sockerarten fruktan). Man kan undra vad frikostig användning av sockerhaltiga fodermedel som betfor gör t ex...? SOCKER är ju inte nyttigt för någon varelse!


Att ställa in en beteshäst på stall och börja utfodra den med hö/hösilage torde kunna förvärra fången? (foderbyte!) Min åsikt är att man INTE skall byta foderstat men dra ner på mängden grönt och istället ge fri tillgång till god kvalitetshalm, så att hästen kan balansera växttrådshalten.


Att svälta en fånghäst är inte heller nyttigt, när den är för hungrig kan den istället börja äta sånt som den annars undviker = förgiftningsfång! (i en skogshage kan den ju komma åt div växter och svampar t ex som inte är så nyttiga och som den inte skulle ätit om den inte vore utsvulten)


Överbelastning kan ge fång, t ex hård motion av en otränad häst. En fet häst kan löpa större risk eftersom den hela tiden bär på en större vikt (=överbelastning)


Det finns också en typ av fång som kallas förlossningsfång, som kan drabba ston.


Att sko en fånghäst och tro att den därmed blir bra, är som att strutsen stoppar huvudet i sanden! Hästen kan se skenbart bättre ut för att den inte blir lika känslig i sina hovar (jmfr när vi tar på oss skor!) men sjukdomen finns kvar! Man rekommenderar istället att skorna skall tas av på en fånghäst!


Har jag glömt nåt viktigt?  Jag hittade några intressanta artiklar på nätet, tex:


http://www.naturligahovar.se/fang.html  och


http://spah.se/assets/docs/bestallnings_material/finadyne_fang_hos_hast.pdf

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2 3 4 5 6
7 8 9
10
11 12
13
14 15 16 17
18
19
20
21
22 23
24
25
26 27
28
29 30
<<< Juni 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards